Να τα αγαπάτε τα παιδιά σας...


Από την ημέρα που έγινα μητέρα, προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη και στη συμπεριφορά μου απέναντι στο παιδί μου, αλλά και στον τρόπο που το αγαπώ. Και βέβαια, πάντα αναρωτιέμαι αν ο γιος μου καταλαβαίνει πόσο πολύ τον αγαπάω...πόσο αληθινά τον αγαπάω.

Νομίζω πως οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται τα ίδια ακριβώς πράγματα κατά καιρούς τουλάχιστον. Αγαπάμε τα παιδιά μας φυσικά και θέλουμε να το καταλαβαίνουν αυτό και να το γνωρίζουν. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά -ακόμα και τα βρέφη- έχουν τρομερό ένστικτο και αντιλαμβάνονται πότε κάποιος τα αγαπάει πραγματικά. Ακόμα και όταν δεν μας το λένε, αντιλαμβάνονται την πραγματική και αυθεντική αγάπη που έχουμε για εκείνα.


Ωστόσο, καλό είναι να έχετε κατά νου ότι για να αγαπήσετε αληθινά τα παιδιά σας, θα πρέπει:

1. Να τα αγαπάτε γι’ αυτό που είναι. Να τα αγαπάτε για την ιδιαίτερη και διαφορετική εμφάνιση και προσωπικότητα που έχουν. Κάθε παιδί άλλωστε είναι ξεχωριστό και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο. Να τα αγαπάτε μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν στη ζωή σας. Να τα αγαπάτε για όλες τις υπέροχες και ξεχωριστές στιγμές που ζείτε μαζί. Να τα αγαπάτε για τη χαρά που σας δίνει η ζωντάνια τους, η ενέργειά τους, αλλά και οι σκανταλιές τους. Να τα αγαπάτε για όλα όσα είναι...

2. Να τα αγαπάτε όπως είναι τώρα
. Όχι για αυτό που μπορεί να γίνουν αργότερα ή για αυτό που θα θέλατε εσείς να είναι ή ακομα χειρότερα για αυτό που δεν γίνατε ποτέ εσείς, αλλά απαιτείτε από εκείνα να γίνουν.

3. Να τα αγαπάτε όπως και να'χει. Να τα αγαπάτε ανεξαρτήτως συμπεριφοράς. Ακόμα και όταν δεν φέρονται καλά, εσείς πρέπει να τα αγαπάτε τα παιδιά σας. Η αγάπη δεν μεταβάλλεται και δεν επηρεάζεται. Φυσικά και θα θυμώσετε ή θα στενοχωρηθείτε από μια άσχημη συμπεριφορά, φυσικά και θα τους το εκφράσετε αυτό, αλλά η αγάπη σας θα παραμείνει σταθερή και αμετάβλητη. Πολύ σημαντικό είναι να διαχωρίσετε μέσα σας και να ξεκαθαρίσετε στο παιδί ότι μια επίπληξη, μια τιμωρία και μια συνέπεια άσχημης συμεριφοράς, δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη που νιώθετε για τα παιδιά σας.

4. Να τα αγαπάτε άνευ όρων και χωρίς ανταλλάγματα. Δεν αγαπάμε τα παιδιά μας, για να μας αγαπούν και εκείνα. Ούτε τα αγαπάμε για να ζητήσουμε να έχουν καλή συμπεριφορά σαν αντάλλαγμα. Η αγάπη ούτε ζητείται, ούτε διαπραγματεύεται. Χαρίζεται απλόχερα γενικά...πόσο μάλλον στα παιδιά μας.



Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!

Μαρία Φραγκάκη

Aν μοιράζεστε σκέψεις είναι καλύτερα, 
γι' αυτό περιμένω τα μηνύματά σας στο:
e-mail: maria.fragaki@mother.gr 
Twitter: @FragakiMaria

Like(!) τη σελίδα μας στο Facebook: mothergr
Ακολουθήστε μας στο twitter: @mothergr